Ce facem?
Registrul Educațional Alternativ (REAL) este o platformă online care afișează cea mai mare bază de date despre licee. Datele sunt colectate atât de la instituții publice, cât și de la elevi, părinți și profesori. Aceste informații sunt publicate pe site într-un mod ușor de înțeles, pentru a putea fi accesibile tuturor.
Datele de pe platformă sunt de două tipuri: obiective, preluate ca atare de la instituții publice, și subiective, colectate de la elevi, părinți și profesori prin intermediul unui formular creat de noi, ce va fi disponibil pe platforma estereal.ro. Datele subiective sunt strânse cu ajutorul unui chestionar, realizat împreună cu sociologi, psihologi și cu ajutorul sugestiilor reprezentanților elevilor, părinților și profesorilor.
Colectăm aceste date și le analizăm, apoi vi le prezentăm într-o formă accesibilă și ușor de vizualizat. Nu credem într-un clasament absolut al liceelor, deoarece fiecare caută altceva la un liceu. Astfel, am ales să le analizăm din 5 perspective:
Oportunități: Măsura în care liceul este un mediu care ajută atât elevii, cât și profesorii să se dezvolte. Prin asta înțelegem atât existența unor activități extracurriculare organizate de către personalul liceului, cât și măsura în care elevii sunt încurajați să ia parte la evenimente, concursuri și alte activități.
Comunitatea de elevi: Se referă la cum sunt elevii dintr-o anumită instituție, de la modul în care lucrează împreună, la cum tratează profesorii și cât de bine învață. Incluse în calcularea acestui indice sunt întrebări despre dificultatea integrării în colectiv, frecvența conflictelor între elevi, respectul pe care aceștia îl acordă personalului școlii etc.
Comunitatea de profesori: Se referă la cum sunt profesorii dintr-o anumită instituție. Incluse în calcularea acestui indice sunt întrebări despre gradul de implicare, competențele digitale, imparțialitatea etc.
Resurse: Vizează dotările din cadrul liceului, adică dacă există apă curentă, baie în interiorul liceului, rampe de acces etc, și dacă sunt sau nu în stare bună. De asemenea, luăm în calcul și dacă există consumabile precum cretă sau markere, săpun, hârtie igienică, dezinfectant etc.
Incluzivitate: Capacitatea fiecărui liceu de a crea o comunitate armonioasă: combaterea discriminării, măsura în care liceul caută să integreze toți copiii din comunitatea locală, diversitatea colectivului din liceu, măsura în care elevii se simt confortabil etc.
Pe baza datelor brute ce provin din răspunsurile la întrebările din formular vom genera o colecție de informații ce pot fi interpretate ușor, atât la nivelul instituției, cât și la nivel județean și național. Printre acestea se numără:
- Vizualizări (pie charts, histograme, time series, gauges, word clouds etc.)
- Clasamente (pe baza răspunsurilor la anumite întrebări)
- Măsurători statistice (valori medii, valori mediane, dispersie etc.)
- Opinii (fragmente subiective)
Astfel, oricine va putea interpreta ușor datele obținute și își va putea forma o opinie pe baza acestora.
De ce o facem?
Platforma noastră ajută elevii de clasa a 8-a cu o decizie foarte importantă: care este cel mai potrivit liceu pentru ei? Până acum, singurele date pe care le aveau la îndemână erau ultima medie de intrare la liceu și procentul de promovabilitate la bacalaureat. Aceste date nu sunt suficiente și nici destul de relevante pentru a lua o decizie informată. Proiectul nostru colectează opinii de la elevi de liceu, de la părinții lor și de la profesori de liceu pentru a forma o imagine de ansamblu cât mai completă.
Informațiile despre licee sunt utile utile nu numai pentru elevi, ci și pentru:
Părinți, la documentarea despre avantajele și dezavantajele unui anumit liceu;
Profesori, la alegerea liceului unde vor preda;
Conducerile liceelor, la cunoașterea eventualelor nemulțumiri ale elevilor, părinților sau profesorilor;
Factorii decizionali, la crearea unei imagini detaliate despre liceele românești;
Jurnaliști și statisticieni, la furnizarea unor informații de interes despre licee.
Cum o facem?
Avem un sistem de ambasadori ai proiectului, care distribuie informații despre proiectul nostru în licee și în spațiul online. Dacă ești interesat de ceea ce facem și îți dorești să îmbunătățești liceul în care înveți și sistemul de educație, te așteptăm în echipa noastră: Devino Ambasador!